"Apua on annettu vuosikymmeniä eikä köyhyys ole poistunut – apu ei toimi"

Myytti 4. Kepa vastaa sitkeimpiin köyhyys- ja kehitysmyytteihin.

Väite on totta, johtopäätös väärä. Kehitysyhteistyö auttaa lievittämään köyhyyttä, mutta se ei ole ainoa kehitysmaihin vaikuttava asia. Onhan kehitysyhteistyö vain noin 0,3 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta.(1)

Muun muassa länsimaiden kauppa- ja velkapolitiikka pitävät köyhiä maita köyhinä. Voidaan oikeastaan sanoa, että sinnikkäästä vaikuttamistyöstä huolimatta emme ole onnistuneet poistamaan köyhdyttäviä rakenteita.

Syitä on toki myös etelässä: monissa maissa demokratia ei ole kehittynyt, ja vallan keskittyminen harvoille sekä korruptio vaikeuttavat köyhyyden vastaista taistelua. Kun lisätään vielä aids, malaria ja muut sairaudet sekä luonnonkatastrofit, on helppoa ymmärtää, että yksin kehitysavulla köyhyyttä ei poisteta.

Kaikesta huolimatta köyhyys on vähentynyt maailmalla reippaasti. Vuoden 1990 lukuihin verrattuna maailmassa onnistuttiin puolittamaan äärimmäinen köyhyys vuonna 2010.(2) Myös esimerkiksi yli 90 prosenttia maailman lapsista pääsi aloittamaan peruskoulun vuonna 2013.(3)

(1) OECD: Share of ODA spent on refugees in donor countries, 2015

(2) World Bank: Poverty (tarkistettu 1.9.2017)

(3) Unicef: Data on primary education (tarkistettu 1.9.2017)