Vieraskolumni

Apua kauhun maailmaan

Tietävätköhän ne Afrikassa, että pian on joulu?
Miina Supinen
5.12.2014
Se on pelon ja kauhun maailma
jossa ainoa virtaava vesi
on kyynelten katkera virta
ja siellä soivat joulukellot ovat tuomion kellojen soitto

Onko tämä pätkä Danten Helvetistä? Ehei, vaan kääntämäni säe Band Aid -hitistä "Do They Know It’s Christmas?"

Brittiläisen Bob Geldofin masinoimat Band Aid -levytykset ja Live Aid -konsertit ovat hyväntekeväisyyden jättisaavutuksia. Niiden avulla on kerätty miljoonia euroja hätäapuun Afrikkaan. Samalla ne ovat tehneet karhunpalveluksen pilaamalla Afrikan 56 valtion ja niiden kansalaisten mainetta.

* * *

Ensimmäisen kerran Band Aidilla kerättiin rahaa Etiopian nälänhädän uhreille vuonna 1984. Hyväntekeväisyyskappale on levytetty sittemmin kolmesti, viimeksi tänä talvena ebolaan sairastuneiden auttamiseksi Länsi-Afrikassa. Mukana ovat muun muassa One Direction, Bono ja Sinéad O’Connor.

Tällä kertaa Geldof ja kumppanit ovat saaneet kritiikkiä osakseen. Monien mielestä tökerö biisi olisi saanut jäädä jo historian hämärään. Kriitikoiden mielestä tämän tapainen kampanjointi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Nyyhkylaulu kärsivistä afrikkalaisista ja länsimaisista pelastajista hellittää lahjoittajien kukkaronnyörejä, mutta kerrannaisvaikutukset voivat olla negatiiviset.

Sitkeä mielikuva painajaismaisesta Afrikasta haittaa kauppasuhteita, kansainvälistä politiikkaa ja turismia. Kuka haluaisi perustaa yrityksen pelon ja kauhun maailmaan? Tai lähteä lomalle paikkaan, jossa ainoa virtaava vesi on kyynelten katkera virta? Band Aid ja vastaavat sinänsä hyvää tarkoittavat kampanjat muovaavat länsimaista mielikuvaa Afrikasta täynnä päämäärättömiä, tuskan vallassa vellovia valtioita ja ihmisiä, jotka ovat jatkuvasti ulkomaalaisten avun varassa.

* * *

Kriitikoihin kuuluu muun muassa Carlos Chirinos, joke tuottaa länsiafrikkalaisten muusikoiden "Africa Stop Ebola" -yhteislevyä. "Se (Band Aid) kannattaa rahan takia, ja rahaa tarvitaan, mutta sillä on hintansa. Ja hinta on se miten Afrikka kuvataan muulle maailmalle", Chirinos sanoi CNN:n haastattelussa.

Kenialainen politiikan tutkija Abdullahi Halakhe on huomauttanut, että kappaleen nimikin osoittaa syvää tietämättömyyttä afrikkalaisesta todellisuudesta. Pelkästään Nigeriassa on arviolta kolme kertaa enemmän kristittyjä kuin Englannissa ja Walesissa. "Kuinka he eivät muka tietäisi, että on joulu? Piispa Arinze Nigeriasta oli yhdessä vaiheessa jopa ehdolla seuraavaksi paaviksi", Halakhe sanoi Al-Jazeeran haastattelussa.

* * *

Kritiikki on herättänyt tietysti myös vastakritiikkiä. Band Aidin avulla on kerätty suuria summia — vuonna 1984 sen avulla kerättiin kahdeksan miljoonaa puntaa Etiopiaan. Kiistämättä rahaa tarvitaan nytkin ebolan uhrien avuksi — hyvällä asiallahan tässä ollaan. Kappaleella esiintyvä Sinéad O’Connor kirjoitti Facebook-sivullaan näin:

"On silkka fakta, että tämän levytyksen johdosta merkittävä määrä ihmisiä (tietyillä alueilla) saa nyt hoitoa ja jää henkiin tai kuolee arvokkaammin ebolaan verrattuna tilanteeseen ennen levyn tekoa. Ei, se ei paranna kaikkea. Ei, se ei ole paras koskaan kirjoitettu kappale. Mutta tiedättekö, Bob Dylan ei ollut vapaana kirjoittamaan sanoja. Että olemme vittu tosi pahoillamme."

Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija. Kepan verkkokolumneissa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajien henkilökohtaisia, eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.