Vieraskolumni

Älkää tyrkyttäkö minulle veronkiertoa

Veronkiertoa vastustaakseen yrittäjän pitää osata sanoa painokas "ei".
Mike Pohjola
7.4.2015

Olen yrittäjä ja haluan maksaa veroni. Se on toki helppoa. Mutta vähintään yhtä helppoa on ajautua kiertämään veroja.

Kyse ei ole siitä, että jotenkin etsisin käsiini Cayman-saarilla sijaitsevia pankkeja tai sveitsiläisiä bulvaaneita, vaan tätä tarjotaan minulle joskus jopa aggressiivisesti. Jos yrittäjä ei ole tietoinen yhteiskunnallisista asioista ja sano "Ei!" tarpeeksi painokkaasti, hän saattaa päätyä verorikolliseksi melkein vahingossa.

Itselleni ovat soitelleet ulkomaiset sijoituspalvelut ja kotimaiset yksityispankit. En tiedä, mistä he saavat numeroni, mutta oletan, että he käyvät läpi yritysrekistereitä ja soittavat kaikki läpi.

Suomessa olen ollut tekemisissä yksityispankin kanssa. Kävin jopa tapaamassa heitä pari kertaa. Pääasiassa pankki tarjoaa monimutkaisia sijoitusinstrumentteja, joita edes myyjä itse ei ymmärtänyt. Kysyin testimielessä, että jos haluaisin piilottaa osan rahoistani veroparatiisiin, voisivatko he auttaa. Sain tiukan kieltävän vastauksen.

Vähän myöhemmin sain kuitenkin kuulla yksityiskohtaisia ohjeita siitä, miten osakkeiden omistus kannattaa piilottaa henkivakuutukseen. Tällöin vakuutus toimii "verokuorena", jonka sisällä myyntivoitosta ei mene veroa. Kyse ei kuitenkaan ole veronkierrosta vaan verosuunnittelusta. Toisin sanoen tällainen veronkierto on lobattu lailliseksi.

Veroparatiisien portit eivät siis aukea vain Jorma Ollilan kaltaisille oligarkeille. Niitä on yritetty avata minullekin, ja varmasti myös tuhansille menestyneemmille yrittäjille ja sijoittajille.

* * *

Sitkein yhteydenottaja oli sijoituspalveluita tarjoava shanghailainen yhtiö.

"Listen, Mikhou... Totta kai verot pitää maksaa. Mutta onhan se inhottavaa, kun rahasi saattavat mennä johonkin tarkoitukseen, jota et lainkaan usko. Laiskat pääsevät rellestämään ahkeralla työllä ansaitsemillasi raoilla. Mutta tällä tavalla pystyt itse hallinnoimaan rahojasi ja voit itse valita, mihin hyväntekeväisyyteen niitä käytät."

Myyntitykki oli huippuaggressiivinen ja tarjosi kaikkia muitakin palveluita. Jatkoin keskusteluita inhimillisestä ja journalistisesta kiinnostuksesta. Kerroin olevani kiinnostunut eettisestä sijoittamisesta, kuten green techistä. Seuraavalla puhelulla sitä olikin tarjolla:

"Kanadalainen kaivosyhtiö on menossa pörssiin, ja sinulla olisi nyt mahdollisuus ostaa sen osakkeita. Sillä on käytössään vallankumouksellinen ympäristöystävällinen tekniikka, joka onkin varmaan sinulle tuttua. Sitä on nimittäin käytetty huippumenestyneessä ympäristöystävällisessä kaivosyhtiössä Suomessa. Sen nimi on Talvivaara..."

Kerroin pari valikoitua sanaa Talvivaarasta, ja puhelut lakkasivat. Firma oli ilmeisesti huijausta alusta loppuun. Heidän pääideansa vaikutti olevan löytää satunnaisia ihmisiä sijoittamaan energiayhtiöön, jotta sen osakkeet nousisivat pörssiin listautumisen hetkellä kohtuuttoman arvokkaiksi. Kun keskustelumme jatkuivat, sain myös muita tarjouksia.

* * *

Joissain piireissä ajatukset omistuksen siirtämisestä holding-yhtiöön, veropakolaisuus tai offshore-tilit ovat aivan normaalia ja hyväksyttyä toimintaa. Yli 50 000 euroa vuodessa ansaitsevien kohdalla veroprogressio hajoaakin täysin, sillä jotkut maksavat tuloveroa, toiset eivät mitään veroa.

Britannian valtiovarainministeri on juuri esitellyt uuden lakiehdotuksen, joka rankaisee yrityksiä, jotka auttavat veronkierrossa. Samalla veronkiertäjät eivät voi enää vedota perinteiseen "En tiennyt, että kirjanpitäjäni puuhasi tällaista" -selitykseen oikeudessa.

EU:n käyttämien arvioiden mukaan Suomelta jää saamatta vuodessa 4,6—7,7 miljardia euroa verotuloja. Nyt käynnissä olevissa vaaleissa talouskuria ajavat puolueet haluaisivat vähentää valtion menoja 2—4 miljardilla. Mitä, jos ensin kerättäisiin ne verot kaikilta?

Sopivilla laeilla voitaisiin vähentää veronkiertoa ja harmaata taloutta tuntuvasti, sekä sulkea porsaanreiät verosuunnittelulta. Toistaiseksi tähän ei ole ollut halua.

Kirjoittaja on kirjailija ja yrittäjä. Kepan verkkokolumneissa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajien henkilökohtaisia, eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.