Vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen esitteli Kepan ja Finnwatchin tiedotustilaisuudessa SOK:n toimia alihankkijoiden kanssa. Konkreettinen esimerkki tuli Thaimaasta, jossa Finnwatch on tutkinut suomalaisten kauppaketjujen alihankkijoiden työolosuhteita.
Kuva:
Outi Puukko
Kepa
Uutinen

Järjestöt toivovat Suomelta ryhtiliikettä yritysten ihmisoikeusvastuun varmistamisessa

Viattomuuden aika on ohi. Lukuisten epäeettisestä toiminnasta kiinni jääneiden suomalaisyritysten skandaalien jälkeen on aika tunnustaa, että yritystoiminnan vastuullisuutta ei voi jättää vain yritysten hyvän tahdon varaan.
Kepan tiedote
28.1.2014

"Hallituksen tehtävä on huolehtia, että suomalaiset yritykset, toimivat ne missä päin maailmaa tahansa, kunnioittavat ihmisoikeuksia", sanoo Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Aino Pennanen.

Hallitusohjelmaan kirjattu tavoite suomalaisyritysten toimimisesta edelläkävijänä yritysvastuuasioissa ei ole tähän mennessä tuottanut tulosta. Oikeilla toimilla kurssi kuitenkin ehditään kääntämään vielä tämän hallituskauden aikana.     

"Hallituksella on nyt tuhannen taalan paikka lunastaa lupauksensa", sanoo Pennanen.

Työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan parhaillaan suunnitelmaa siitä, miten Suomi suojelee yksilöitä yritysten ihmisoikeusloukkauksilta. Suunnitelma pohjautuu YK:n periaatteille, joiden mukaan yritysten tulee kunnioittaa ihmisoikeuksia ja valtioiden puolestaan varmistaa, että näin myös todella tapahtuu.

Järjestöt kannustavat Suomea osana toimintasuunnitelmaa asettamaan yrityksille sitovat velvoitteet arvioida ihmisoikeusriskinsä, ottaa käyttöön keinot niiden ennaltaehkäisemiseksi sekä raportoida toimistaan.

Kuten Finnwatchin tänään ilmestynyt raportti suomalaisyhtiöiden alihankkijoiden vakavista ihmisoikeusloukkauksista osoittaa, huolellisuusvelvollisuus tulee ulottaa suomalaisyhtiöiden omien toimien lisäksi mahdollisiin tytäryhtiöihin ja alihankkijoihin. Suomen on myös varmistettava, että ihmisoikeusloukkausten uhrit saavat oikeussuojaa.

"Toivomme, että yritysvastuusta voisi tulla järjestöjen ja suomalaisten yritysten yhteinen tavoite", Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala toteaa.

Lisätietoja