ilmastonmarssi helsingissä kaksi mielenosoittajaa
Kuva:
Hanna Vaittinen
Kepa
Uutinen

Suomen suurimmalla ilmastomarssilla kiritettiin puolueita 1,5 asteen polulle

Marssilla vaadittiin eduskuntapuolueilta sitoutumista selkeisiin ilmastotekoihin ja Suomen kokonaispäästöjen laskemista alle nollan vuoteen 2030 mennessä. Päättäjät vastasivat paineeseen uusilla ulostuloilla.
22.10.2018

Ilmastomarssi lauantaina 20.10. keräsi Helsingin keskustaan lähes 10 000 ihmistä puolustamaan ilmastoa. Rytmikkäät ”Nyt on pakko!” -huudot täyttivät reitin Senaatintorilta Arkadianmäelle.

Ilmastomarssin koollekutsuneet yli 30 kansalaisjärjestöä ja yhteisöä vaativat eduskuntapuolueita sitoutumaan Suomen irrottamiseen fossiilisista polttoaineista vuoteen 2035 mennessä ja fossiilisten polttoaineiden tukien loppua vuoteen 2020 mennessä, myöskään metsien hakkuita ei tule kasvattaa eikä avata yhtäkään uutta turvekenttää. Järjestöt vaativat myös Suomen nettopäästöjen tiputtamista alle nollan vuoteen 2030 mennessä.

Eduskuntatalolle marssijoita vastaanottamaan saapui edustajia kahdeksasta eduskuntapuolueesta. Marssijoiden tahto ilmastotoimiin oli tarttuvaa. Uusia linjauksia kuultiin etenkin kokoomukselta ja SDP:ltä.

Sisäministeri Kai Mykkänen lupasi kokoomuksen sitoutuvan fossiilisten polttoaineiden tuista luopumiseen seuraavalla eduskuntakaudella, EU:n vuoden 2030 päästövähennystavoitteen nostamiseen 50 prosenttiin ja hiilineutraaliin Suomeen vuoteen 2035 mennessä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vahvisti puolueen sitoutuvan hiilinegatiivisuuteen vuoden 2035 jälkeen ja kivihiilestä luopumisen ohella turpeen energiakäytön loppumiseen mahdollisimman nopeasti ja viimeistään vuoteen 2029 mennessä.

Järjestöjen vaatimuksiin vahvimmin sitoutuivat vihreät, jotka allekirjoittivat mielenosoituksen päävaatimukset juuri mielenosoituksen alla. Myös vasemmistoliitto sitoutui suurimpaan osaan järjestöjen vaatimuksista.

Kaikilla puolueilla on yhä tehtävää, jotta niiden toimenpiteet ovat linjassa 1,5 asteen kanssa. Vahvaa kansalaisvaikuttamista tarvitaan jatkossakin, jotta saamme Suomeen ilmastovaalit. Marssi oli upea näyte siitä mitä voimme tehdä yhdessä ilmaston puolesta”, sanoo Kepan ilmasto-oikeudenmukaisuuden asiantuntija Hanna Aho.

Marssin koollekutsujina olivat 350Suomi, EHYT, Greenpeace, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Ilmastovanhemmat, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta, Kansalaisareena, Kepa, Luonto-Liitto, Maan Ystävät, Partiolaiset, Plan Suomi, Protect Our Winters Finland, Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus, Save Pond Hockey, Suoma Sámi Nuorat, SPR nuoret, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen mielenterveysseura, Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi, Suomen ylioppilaskuntien liitto, Taideyliopiston ylioppilaskunta, YK-nuoret, Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi ja WWF Suomi.

hiilineutraalius hiilipäästöt
Kuva:
Nici Lönnberg
Kepa

Kepan Hanna Ahon puheenvuoro ilmastomarssilla 20.10.2018

Ilmastonmuutos uhkaa kaikkea sitä mikä on meille tuttua, tärkeää ja rakasta. Ja siksi me ollaan tällä.

Tänään haluan puhua teille kahdesta asiasta: oikeudenmukaisuudesta ja toivosta.

Tällä hetkellä maailman rikkain kymmenys tuottaa puolet globaaleista päästöistä, kun maailman köyhimmät taas kärsii ilmastonmuutoksesta eniten. Lämpeneminen uhkaa altistaa satoja miljoonia ihmisiä kuolettaville äärimmäisille lämpöaalloille. Ne ihmiset, jotka ei ikinä nouse lentokoneeseen, uhkaa menettää toimeentulonsa tai pahempaa.

Oikeudenmukaisuutta on se, että me puolustetaan jokaisen oikeutta hyvään ja arvokkaaseen elämään. Meillä suomalaisilla, joiden päästöt ja materiaalikulutus ovat globaalisti korkeat ja joilla on koulutusta ja taitoa pitää löytää sydäntä tehdä enemmän, siis vähentää päästöjä ja tukea kehitysmaita ilmastotoimissa, sillä se on oikeudenmukaista.

Meidän pitää olla etujoukoissa ratkaisemassa ilmastonmuutosta. Meidän metsien vuoksi meillä on mahdollisuus jopa viilentää ilmastoa. Mutta meidän pitää varmistaa, ettei ekosysteemien kyky sitoa hiiltä ilmakehästä heikkene vaan kasvaa. Suomen on oltava hiilinegatiivinen vuonna 2030, eli päästöjen on oltava nieluja pienemmät. Se tarkoittaa nieluja ylös ja irti fossiilisista vuoteen 2035 mennessä.

Maailmassa on tarpeeksi rahaa ratkaista ilmastonmuutos. Kysymys kuuluu miksi me laitetaan ne rahat mieluummin tukiin fossiilisille polttoaineille tai aseisiin?

Tämä tilanne vaatii teko nyt.

Siksi olen kiitollinen, siitä että te olette täällä. Että te olette tulleet tänne vaatimaan tarvittavaa muutosta. Että ilmastonmuutos, pelottava ja ahdistava, on ravistellut teitä pois mukavuusalueeltanne ja saanut teistä kaikista esiin jotain kaunista. Se kaunis on välittäminen ja toimiminen yhdessä ilmaston puolesta.

Ilmastopaneelin raporttikin osoittaa, että ratkaisut ilmastonmuutokseen on jo olemassa. Se antaa toivoa. Me tarvitaan ihmisiä jotka laittavat itsensä likoon ilmaston puolesta, niin kuin jokainen meistä tekee tänään vaatimalla päättäjiltä tekoja. 

Ja sellaisia, kuten tänään marssilla mukana oleva ruotsalainen Greta Thunberg, joka vaan 15-vuotiaana on koululakossa ilmaston puolesta.

Poliitikot reagoi julkiseen paineeseen, ja sitä me voidaan luoda yhdessä.

Meillä on puoli vuotta vaaleihin. Tehdään tästä puolesta vuodesta ja ajasta sen jälkeen merkityksellistä. Tehdään seuraavista vaaleista ilmastovaalit!

Kiitos!

ilmastomarssi hanna aho kepa
Kepan ilmasto-oikeuden asiantuntija Hanna Aho.
lapsi ilmastomarssi
Kuva:
Hanna Vaittinen
Kepa
ilmastomarssi maapallo
Kuva:
Hanna Vaittinen
Kepa