Uutinen

Pois heitetty ruoka on veden tuhlausta

Jopa kolmannes ruuan kokonaiskulutuksesta päätyy roskikseen Yhdysvalloissa. Ruuan mukana hukkaan valuu tuotantoon kulunutta kallisarvoista vettä.
Thalif Deen
25.8.2008

IPS –- Ruuan pois heittäminen on valtavaa veden tuhlausta, sillä ruuan kasvattamiseen ja valmistamiseen kuluu uskomattoman kuuloisia vesimääriä.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa kotitaloudet panevat vuodessa ruokaa roskiin 33 miljardin euron edestä. Määrä tarkoittaa kolmannesta elintarvikkeiden kokonaiskulutuksesta.

Kärjistäen ja käytännössä kyseinen toiminta vastaa hanan jättämistä auki ja 40 biljoonan vesilitran valuttamista hukkaan. Määrä tyydyttäisi 500 miljoonan ihmisen talousveden tarpeen vuodeksi.

Luvut selviävät kansainvälisenä yhteistyönä laaditusta Saving Water -raportista, joka julkistettiin Tukholman kansainvälisessä vesikokouksessa elokuun jälkipuoliskolla.

Tuhlaus ja ylenpalttinen kulutus ovatkin osasyy maailmaa koettelevaan ruokakriisiin.

"Liikalihavuus on paljon suurempi ongelma kuin aliravitsemus", professori Jan Lundqvist Tukholman kansainvälisestä vesi-instituutista muistuttaa.

Hänen mukaansa nälästä kärsii maailmassa 850 miljoonaa ihmistä, mutta ylipainoisia ja liikalihavia on jo 1,2 miljardia.

Virtuaalivesi kertaa kulutuksen

Ruoan mukana tuhlaantuvan veden määrää on havainnollistanut virtuaaliveden käsitteen luonut brittiläinen professori John Anthony Allan.

Kupilliseen kahvia kuluu 140 litraa vettä. Juuston tuottaminen taas vaatii 5 000 ja naudanlihan 15 000 vesilitraa kiloa kohti, Allan laskee.

Maailman luonnonsäätiö (WWF) arvioi, että britit käyttävät hanavettä noin 150 litraa henkeä kohti päivässä, mutta virtuaalivettä kuluu 30-kertainen määrä ruoan, vaatteiden ja muiden kulutustavaroiden kautta. Vesimäärä riittäisi 58 ammekylpyyn päivässä.

Esimerkiksi yksi marokkolainen tomaatti tarvitsee kasvaakseen 13 litraa vettä. Pakistanissa tai Uzbekistanissa kasvatetusta puuvillasta valmistettu paita on niellyt 2 700 litraa vettä.

Kun virtuaalivesi lasketaan mukaan, Britannia tuottaa itse vain 38 prosenttia käyttämästään vedestä.

WWF vetoaa yrityksiin, jotta ne miettisivät keinoja pienentää tuontitavaroiden alkuperämaahan jättämää "vesijälkeä".