Malariaa levittävä Anopheles albimanus ihmisen iholla.
Kuva:
James Gathany
CDC
Uutistausta

Malariaa poistetaan nyt hiv-lääkityksen keinoilla

Uusi lääkecocktail toimii, mutta onko siitä ratkaisuksi suurten ihmismäärien suojelussa?
Jukka Aronen
11.2.2014

Silloin tällöin mediassa esiintyy juttuja, joiden mukaan malariaan on keksitty uusi mullistava lääke tai hävityskeino.

Tammikuun lopulla oli The Economist -lehden vuoro uutisoida kiinalaisesta hankkeesta, joka saattaa hävittää malarian. "Cure all" -otsikon perään oli onneksi heitetty kysymysmerkki.

Kiinalaisten malariaprojekti aloitettiin jo vuonna 2007, eikä The Economist ole ensimmäinen media, joka on siitä kirjoittanut.

Pois hyttyskeskeisyydestä

Kiinalaisten hanke on poikkeuksellisen kiinnostava, koska siinä on haettu uutta tulokulmaa malarian hävittämiseen.

Malariaongelmaa on tähän mennessä lähestytty hyttyskeskeisesti. On yritetty päästä eroon moskitosta, joka levittää tautia ihmisiin pistoksillaan.

Hyttynen munii munansa seisovaan veteen, joten seisovaa vettä on yritetty kuivata. Hyttynen pistää ihmistä pääosin yöllä, joten ihmiset on laitettu hieromaan iholleen hyttyssuojaa ja nukkumaan verkkojen alla. Hyttynen lepäilee veriaterian päälle usein talon seinällä, joten seiniä on ruiskutettu myrkyillä.

Kaikki tämä on ollut enemmän tai vähemmän hyödyllistä ja rajoittanut malarian leviämistä, mutta tauti on yhä voimissaan.

Siksi kiinalaiset päättivät lähestyä ongelmaa ihmiskeskeisesti.

Ryhmää vetävä Tohtori Li Guoqiao muistuttaa, että malaria on tartuntatauti, joka elää ja pesii ihmisessä. Hyttysiä tarvitaan vain välittämään tauti ihmiseltä toiselle.

Tarkemmin ottaen: kun loinen tunkeutuu ihmiseen naarasmoskiton syljen mukana, se alkaa lisääntyä maksassa. Sen jälkeen loinen valloittaa verenkiertoa, josta se jälleen siirtyy moskitoon, kun tämä imee verta ihmisestä.

Loisen saisi hävitettyä ihmisestä rokotteella, jos sellainen olisi keksitty.

Rokotteen puuttuessa tohtori Li päätti ottaa käyttöön suun kautta nautittavat malarialääkkeet, joita hän on ollut itse kehittämässä. Li tunnetaan eritoten artesimiinistä, joka on eristetty kiinalaisesta yrtistä.

Kiinalaisryhmällä oli rohkea ajatus: otetaan eristyksissä elävä kansanosa, puhdistetaan se estolääkkeillä loisesta ja sen jälkeen vahditaan, ettei alueelle tule uusia taudinkantajia. Tai jos tulee, heidät laitetaan heti lääkitykselle.

Komorien ihmiskoe

Ajatusta päästiin testaamaan Mosambikin edustalla Komorien saarilla, jossa alkoi tohtori Lin vetämä hanke vuonna 2007.

Tohtori Lillä oli vielä yksi ässä hihassaan. Hän ei halunnut käyttää pelkästään artemisiiniä, jolle jotkut loiset ovat jo kehittäneet vastustuskyvyn, vaan hän otti mallia hivin torjunnasta. Hi-virus on saatu kuriin ennen kaikkea yhdistelmälääkkeille, koska yksi virus ei voi (helposti) tulla resistentiksi monelle eri lääkkeelle.

Kiinalaiset yhdistivät artesimiinin ja piperaqiinin. Näitä kahta lääkettä annettiin Artequick-nimisenä yhdistelmänä kolmena annoksena noin kuukauden välein. Jossain vaiheessa cocktailiin lisättiin myös primaqiini antamaan aiempaa tehokkaamman alkusysäyksen, vaikka sen käyttö on aiheuttanut osalle väestöä hankalia sivuoireita.

Malaria kukistettiin - melkein

Tulokset ovat olleet hyviä. Ennen koetta Komorien kolmella saarella, Mohelilla, Anjouanilla ja Isolla-Komorilla, oli pahiten sairastavissa kylissä peräti 90 prosenttia väestöstä malarialoisen kantajia. Kun vuonna 2007 pienimmän saaren väestölle annettiin lääkitys, malariatapaukset romahtivat 95 prosentilla.

Vuonna 2012 koetta jatkettiin Anjouanilla ja viime lokakuussa Isolla-Komorilla, joka on saarista suurin. Väestöä on kaiken kaikkiaan 700 000.

Kaikkialla malariatapausten määrät ovat tippuneet muutamaan prosenttiin alkuperäisestä ja sairaalahoidon tarve on romahtanut, mutta täydellisesti tautia ei ole pystytty nujertamaan saarillakaan.

Saarilta mantereelle?

Jotkut tarkkailijat ovat olleet huolissaan siitä, että saarelaisille ei enää kehity luontaista vastustuskykyä malariaa kohtaan. Ennen malariaa sairastettiin usein, ja jos siitä oli selvinnyt hengissä, seuraavilla kerroilla tauti oli lievempi. Ilman vastustuskykyä taudista voi tulla aiempaa tappavampi.

Laajemminkin tuntuisi siltä, että malarian estolääkkeet eivät voi korvata rokotetta eikä niin saisi edes uskotella. Jossain vaiheessa lääkkeen vaikutus lakkaa, ja silloin väestön ainoa turva on se, että uusien tartuntojen saajille syötetään välittömästi lääkettä ennen kuin tauti ehtii levitä. Ongelmana on, että malaria saattaa itää jopa kuukauden ennen kuin potilaan oireet paljastavat tartunnan.

Seurantajärjestelmiä on rakennettu, mutta ne eivät ole täysin vedenpitäviä. Komoreilla on menty jopa niin pitkälle, että saarelle rantautumisen ehdoksi on asetettu lääkekuurin ottaminen.

Kiinalaiset haluavat viedä hankkeen seuraavaksi Komoreilta Afrikan mantereelle. Mutta miten vältytään uusilta tartunnoilta, jos loisista vapaata aluetta ei voi enää selkeästi rajata? Koko mannerta kun ei voi kerralla lääkitä.

Rokotteen teko hankalaa

Vanhan sanonnan mukaan malariaan olisi jo keksitty lääke, jos tauti (yhä) tappaisi eurooppalaisia.

Taudin kukistamiseen liittyy kuitenkin suoria taloudellisia intressejä, eikä pelkästään lääkefirmojen näkökulmasta.

WHO on arvioinut, että tauti surmaa vuosittain yli 600 000 ihmistä, pääasiassa afrikkalaisia lapsia. Maailmanpankin laskelmien mukaan malarian vuosittaiset kokonaishaitat pelkästään Afrikassa vastaavat 12 miljardin dollarin menetyksiä.

Pitkävaikutteinen malariarokote tuntuisi parhaalta vaihtoehdolta,  mutta sen valmistaminen on vaikeaa siksi, että malarialoinen muuntautuu elinkaarensa aikana ja kehittää hyvinkin nopeasti vastustuskyvyn lääkkeitä vastaan.

Brittiläinen lääkeyhtiö GlaxoSmithKline on yrittänyt valmistaa rokotetta jo kolmen vuosikymmenen ajan. Yritys aikoo tuoda markkinoille maailman ensimmäisen malariarokotteen vuonna 2015.

Ihmiskokeissa on kuitenkin jo käynyt ilmi, että rokotteen vaikutus heikkenee iän myötä. Rokote antaa vain 17 prosentin suojan siinä vaiheessa, kun lapsi täyttää neljä vuotta.