Kuva:
IStock
Uutinen

Järjestöt: OECD:n veronkiertolinjaukset eivät tue avoimuutta

OECD on antanut ensimmäiset suosituksensa suuryritysten veronkierron hillitsemiseksi. Vaikka maakohtainen kirjanpito on mukana, ei verotietojen julkinen valvominen edelleenkään onnistu, järjestöt arvioivat.
Sanna Jäppinen
19.9.2014

OECD on luonut rikkaiden maiden G20-maaryhmän aloitteesta suosituksia monikansallisten suuryritysten veronkierron suitsimiseksi. Seitsemän ensimmäistä suositusta julkaistiin 16. syyskuuta, ja vuoden 2015 aikana luvassa on vielä kahdeksan lisää.

"G20 on tunnistanut voitonsiirrot maasta toiseen ja veropohjan rapautumisen vakavaksi riskiksi oikeudenmukaisille verotusjärjestelmille maailmanlaajuisesti", totesi OECD:n pääsihteeri Angel Gurría esitellessään tuoreet suositukset.

Suosituksissa puututaan muun muassa yritysten sisäiseen siirtohinnoitteluun ja digitaaliseen kirjanpitoon liittyviin haasteisiin sekä rohkaistaan kehittämään monenkeskisiä verotyökaluja sen sijaan, että toimitaan kahdenvälisten verosopimusten varassa.

"Nykyiset yritysverosäännöt luotiin vuosisata sitten kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi. Tilanne on johtanut siihen, että yritykset ovat voineet vältellä verotusta monessa maassa", OECD:n veropoliittisen osaston johtaja Pascal Saint-Amans kertoo. Video: OECD

Suosituksiin kuuluu myös mallipohja yritysten maakohtaiselle kirjanpidolle. Maakohtaisen raportoinnin avulla pitäisi pystyä entistä paremmin tunnistamaan se, mikä osa monikansallisen yrityksen voitoista kohdistuu kuhunkin toimintamaahan.

G20-maiden valtiovarainministerit käsittelevät uusia suosituksia tulevan viikonlopun kokoontumisessaan Australiassa.

Vallan vahtikoirilla keinot edelleen vähissä

Tiedostavat kuluttajat, media ja järjestöt ovat avainasemassa, kun halutaan puuttua suuryritysten veronkiertoon – mutta OECD:n suositukset eivät juuri tarjoa keinoja julkiseen valvontaan, todetaan maailmanlaajuisen järjestöyhteenliittymän Financial Transparency Coalitionin (FTC) tiedotteessa.

”Mallipohja maakohtaiseen raportointiin vaikuttaa jämäkältä, mutta tieto olisi myös saatava julkiseksi, eikä OECD nyt ottanut tätä askelta”, kritisoi FTC:n vaikuttamistyöstä Euroopassa vastaava Koen Roovers.

”OECD:n suositukset tarjoavat mahdollisuudet salailuun, mikä saattaa johtaa jopa alkuperäisen ongelman pahenemiseen.”

FTC muistuttaa, että viimeaikaiset kyselytutkimukset osoittavat valtaosan suuryritysten johtajista puoltavan entistä läpinäkyvämpää linjaa verotietojen suhteen.

”Jos toimitusjohtajat kannattavat avoimuutta, miksei myös OECD?” Roovers ihmettelee.