IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde, Perun presidentin puoliso Nadine Heredia ja Perun talousministeri Alonso Segura Vasi Ayacuchossa joulukuussa 2014.
Kuva:
Stephen Jaffe
IMF Staff Photograph
Uutinen

IMF: Naisten ottaminen mukaan talouteen olisi järkevää kaikkialla

Kansainvälisen valuuttarahaston tuoreen tutkimuksen mukaan 90 prosentissa maita on voimassa ainakin yksi laki, joka haittaa naisten osallistumista työelämään.
Esa Salminen
25.2.2015

Jos maa tarvitsee lisää talouskasvua ja väestö vanhenee, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kannustaa tarkastamaan, takaako laki varmasti naisille ja miehille yhtäläiset oikeudet. IMF:n tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 90 prosentilla maista on voimassa ainakin yksi laki, joka asettaa naiset ja miehet eriarvoiseen asemaan työelämässä.

"Nämä lait vaihtelevat siitä, että naisen pitää pyytää aviomieheltään lupaa työntekoon siihen, että naiset eivät saa tehdä tiettyjä töitä", kirjoittaa IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde valuuttarahaston blogissa. "Joissain maissa lainsäädäntö rajoittaa naisten omistusoikeuksia, perimysoikeuksia tai mahdollisuuksia saada lainaa."

Lagarde muistuttaa, että naiset muodostavat 40 prosenttia globaalista työvoimasta. Silti vain 21 prosenttia Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan naisista käy kodin ulkopuolella töissä. Itä-Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa osuus on 63 prosenttia.

Kasvu alkaa lakimuutoksesta

IMF:n tutkimista maista vain joka toisessa taattiin lainsäädännöllä tasa-arvo sukupuolten välillä. Kun tällainen lakimuutos tehdään, naisten osallistuminen työelämään kasvaa IMF:n havaintojen mukaan vähintään viidellä prosentilla seuraavan viiden vuoden aikana.

Esimerkiksi Lagarde nostaa Perun, jonka perustuslaki takasi naisille ja miehille yhtäläiset oikeudet vuonna 1993. Naisten osallistuminen työelämään on sen jälkeen noussut 15 prosenttia.

IMF:n aiemman tutkimuksen mukaan naisten parempi osallistuminen työelämään voisi nostaa kansantuloa viidellä prosentilla Yhdysvalloissa, yhdeksällä prosentilla Japanissa, 12 prosentilla Arabiemiraateissa ja jopa 34 prosentilla Egyptissä.

"Maailmassa etsitään kasvua, ja naiset voivat auttaa sen löytämisessä, jos heille tarjotaan tasainen pelikenttä salaliiton sijaan!" Lagarde kirjoittaa.