Mitä tummempi väri, sitä voimakkaampi passi.
Kuva:
Good Magazine
Blogi

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa. Vuorossa passin voima, Menstrupedia, Oxfamin tuleva kampanja, Afrikan liioiteltu talouskasvu ja rikkaiden piilotetut varat.
Jukka Aronen
2.10.2014

1. Passin voima

Taas yksi tutkimus, jossa Suomi roikkuu kärjessä. Paljonko valtaa on taskuun mahtuvalla pahvinpalalla, jota kutsutaan passiksi. Selkeä infografiikka näyttää koko maailman tilanteen: kuka saa matkustaa vapaammin ja kenen menemisiä rajoitetaan.

2. Menstrupedia

Yli 60 prosenttia intialaisista tytöistä ei tiedä, mitä kuukautisvuoto on, ennen kuin kokevat sen itse. Perinteiset moraalikäsitykset jarruttavat tiedon levittämistä. Parikympinen tyttö Aditi Gupta päätti muuttaa asian ja piirsi sarjakuvan, Menstrupedian, joka on nyt levinnyt kaikkialle Intiaan, aina buddhalaisia nunnaluostareita myöten.

3. Oxfamin kampanjapohdinnat

Oxfam julkistaa tässä kuussa uuden jättikampanjan maailmanlaajuista eriarvoisuutta vastaan. Järjestön Duncan Green pohtii blogissaan mielenkiintoisella tavalla, pitäisikö kampanjan olla syyllistävä, hehkuttaa hienoa tulevaisuutta vai korostaa, että olemme kaikki samassa veneessä.

4. Afrikan talouskasvu

Kuinka usein olet kuullut hehkutuksen, että seitsemän maailman nopeimmin kasvavista talouksista sijaitsee Afrikassa? Norjalaissyntyinen taloustieteilijä Morten Jerven lyttää tilaston blogissaan. Laskelman otos on lähtökohtaisesti Afrikka-painotteinen, ja se perustuu hyvin puutteellisiin tilastoihin.

5. Rikkaat luultua rikkaampia

Kaksi tuoretta tutkimusta paljastaa, että rikkain yksi prosentti väestöstä omistaakin luultua enemmän kansallisesta varallisuudesta. Syynä ovat veroparatiiseihin piilotetut miljoonat. Euroopan superrikkaiden omaisuudesta saattaa olla jopa 10 prosenttia piilossa verottajalta.