Mitä tummempi väri, sitä enemmän lapsikuolleisuus on tippunut 1990-2013. Myös Suomi puolitti tuossa ajassa lapsikuolleisuutensa.
Kuva:
Anand Katakam
Vox.com
Blogi

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa. Vuorossa päivän paras uutinen, sähköttömät, avun käyttö tuontitavaroihin, afrikkalaiset lämpöpatterit ja kehitys-termi.
Jukka Aronen
11.11.2014

1. Päivän paras uutinen

Jos joskus tuntuu siltä, että koko maailma on menossa alamäkeä, silloin kannattaa katsoa tätä tuoretta UNICEFin karttaa. Se kuvaa maailman alle 5-vuotiaiden kuolleisuutta vuosina 1990-2013. Kuolleisuus on tippunut 191:ssä maassa 195:stä, ja se on puolittunut Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

2. Sähköttömät

Jotkut muistavat viime kesän jalkapallon MM-kisojen ajalta uutisen, jonka mukaan Ghanan piti säännöstellä sähköä, jotta tv:n omistajat pystyivät katsomaan kisoja. Noin 620 miljoonaa afrikkalaista elää sähköverkkojen ulkopuolella. Katso havainnollisesta kartasta, miten sähköttömyys jakaantuu.

3. Kaikki apu menee tuontitavaroihin

Tässä on epätavallinen vastaus kysymykseen, mihin kehitysyhteistyövarat menevät: köyhät maat käyttävät ne tuodakseen tavaroita ja palveluita ulkomailta. Outo logiikka tuntuu kuitenkin päivänselvältä, kun asiaan perehtyy.

4. Afrikkalaisia lämpöpattereita Norjaan

Bob Geldof kumppaneineen julkistaa ensi maanantaina uuden biisin ebolaa vastaan. Siksi pari vuotta sitten ilmestynyt Radi-Aid-satiirisaitti onkin jälleen ajankohtainen. Sen kohteena oli Band Aidin tyyppiset, steretypioita levittävät julkkishankkeet, joissa kerättiin levymyynnillä rahaa "Afrikkaan".

5. Ei kehitystä vaan köyhyydenvastaisuutta?

World Development Movement -liikkeen entinen johtaja Deborah Doane pohtii mielenkiintoisessa artikkelissa "kehitys"-sanan korvaamista jollain muulla termillä. Onko korrektia sanoa, että on mukana "köyhiä tukevassa" tai "globaalia etelää" vahvistavassa työssä?