Myanmarilainen "taksi" ottaa paljon kyydittäviä — köyhyyden mittari tämäkin.
Kuva:
topten22photo
iStockphoto
Blogi

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa. Vuorossa omatekoiset kehitysmittarit, Lester Brownin testamentti, järjestöjen megatrendit, kännykkälaturivessa ja Malawin tyttöaktivistit.
Jukka Aronen
18.3.2015

1.Omatekoiset kehitysmittarit

Bruttokansantulo mittaa jonkinsortin kehitystä ja onnellisuusindeksi toisenlaista, mutta voiko kehitystä mitata ilman taloustieteilijöiden panosta, kotikutoisin menetelmin? Kyllä voi, kertoo AidLeap-blogi. Maailmaa kierrellessä kannattaa panna merkille, missä myydään Coca-Cola Zeroa ja kuinka monta ihmistä otetaan yhteen taksiin.

2. Lester Brownin testamentti

Yli 50 vuotta kehitysasioiden parissa uurastanut Lester Brown jää eläkkeelle 80-vuotiaana. Mutta minkä asian maailmankuulu ruokaturvaguru nostaakaan "läksiäishaastattelussaan" esille kaikille muille, jotka vielä jäävät sorvin ääreen?

3. Megatrendejä järjestöille

Bond-kattojärjestö (eli Britannian Kepa) keräsi seitsemän tulevaisuuden megatrendiä, jotka tulevat vaikuttamaan kaikkien kehitysyhteistyön piirissä toimivien järjestöjen työhön ja joiden huomioonottaminen edellyttää myös työtapojen muuttamista.

4. Kännykkälaturivessa

Mikään yksittäinen keksintö ei tietenkään poista maailman rakenteellisia ongelmia, kuten ei myöskään kuivakäymälä, joka pystyy tuottamaan sähköä keräämästään pissasta. Jotain kiinnostavaa pakolaisleirien sähköttömiin olosuhteisiin suunnitellussa vessassa kuitenkin on. Ja sen avulla voi ladata vaikkapa kännykän tai valaista huoneen.

5. Tyttöaktivistit

Malawi nosti vastikään virallisen naimaiän 18 vuoteen. The Guardianin mielenkiintoinen juttu avaa järjestettyjen lapsiavioliittojen kipeää taustaa ja kertoo, miten tyttöaktivistit olivat mukana tekemässä suurta muutosta.