Kasvihuonekaasujen tämänhetkiset päästöt, tonnia per henki.
Kuva:
National Geographic
Blogi

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa.
Jukka Aronen
7.3.2014

1. Maiden ja mantereiden ilmastojalanjälki
National Geographic -lehden hienossa infografiikassa näytetään neljällä eri tavalla maailman kasvihuonekaasupäästöjen määrä. Kiinan luvut ovat absoluuttisesti suurimmat, mutta mikä maa onkaan kärjessä, kun päästöjä verrataan bruttokansantuloon? Vinkki: se ei ole Kiina, Venäjä eikä Yhdysvallat.

2. 21 asiaa joita sinulle ei ole kerrottu kehitysmaista
Brittiläinen Tyynenmeren-asiantuntija listaa kärkevästi asioita, joita valtamedia ei kerro köyhistä maista. Kuten sen, että Aasiassa on enemmän köyhiä kuin Afrikassa ja että kehitysmaiden tilastot ovat vähintäänkin epäluotettavia.

3. Monikansalliset kuriin
Nestle, Unilever ja Coca-Cola eivät ole monen aktivistin suosikkimerkkejä tai firmoja, mutta Oxfamin vuosi sitten lanseeraama kampanja on mitä ilmeisemmin saanut usean monikansallisen yrityksen muuttamaan linjauksiaan naistyövoiman oikeuksien ja maankäytön suhteen. Tulokset on listattu netissä.

4. Opas julkkisten kanssa toimimiseen
World Vision -järjestö vei Downtown Abbey -sarjasta tutun näyttelijän Sierra Leoneen tekemään PR-työtä, mutta kaikki ei sujunut niin kuin piti. Kaksi ihmisoikeuksiin perehtynyttä lakinaista ja bloggaajaa piikittelevät tapahtumasta, mutta antavat myös hyviä neuvoja, jotta muut välttyisivät vastaavalta.

5. Uraauurtavat kirjat
The Guardian -lehti kysyi kehitysyhteistyöammattilaisilta, mikä kirja on muuttanut heidän elämänsä tai uransa suuntaa. Monessa vastauksessa vilahtaa Amartya Senin klassikko "Development as Freedom".