Live Below the Line -kampanjan videolla brittiläinen Cathy elää 18 punnalla päivä - ennen kuin kokeilee, pärjäisikö punnalla per päivä.
Kuva:
Concern Worldwide
Blogi

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa. Tällä kertaa mukana köyhyyskokeilu, ruoan maailmanmarkkinahinta, ilmasto-oikeudenmukaisuus, epäonnistuneet hankkeet ja miljardin köyhyyslabra.
Jukka Aronen
23.4.2014

1. Viisi päivää köyhyyttä

Kuudessa maassa on käynnistymässä epätavalliselta vaikuttava kansainvälinen kampanja: meitä vauraudessa eläviä ihmisiä houkutellaan elämään köyhyysrajan alapuolella viiden päivän ajan (28.4.-2.5.). Siis 1,50 dollarilla per päivä. Kamppikseen kuuluu shoppailu- ja ruuanlaittovinkkejä, ja sitä tukevat muun muassa Oxfam, Pelastakaa lapset ja Unicef.

2. Ruoan hinta ja köyhyys

Kun ruoan maailmanmarkkinahinnat kohoavat, äärimmäinen köyhyys lisääntyy. Vai lisääntyykö? IFPRIn tuoreessa tutkimuksessa väitetään, että pitkällä aikavälillä (1-5 vuotta) käykin päinvastoin: köyhyys vähenee. Olisiko syynä se, että kaikkein köyhimmät viljelevät oman ruokansa ja saattavat jopa myydä sitä?

3. Ilmasto-oikeudenmukaisuuslaskuri

Ruotsalaiset ovat kehittäneet hienon laskurin, joka antaa arvosanan ilmastolupauksista. Palvelu ottaa huomioon maiden historialliset kasvihuonekaasupäästöt ja tosiasiallisen kyvyn vähentää niitä, ja käyttäjä voi itse muuttaa painotuksia. Nopealla silmäyksellä näyttäisi siltä, että Kiinan lupaukset ylittävät Yhdysvaltojen sitoutumukset.

4. Kun apuhanke epäonnistuu

Kuka on vastuussa kun YK-joukot levittävät koleraa Haitilla tai kehitysyhteistyöhankkeen seurauksena bangladeshilaiset kärsivät arsenikista? Muun muassa näitä kysymyksiä sivutaan OpenDevToolkit-sivujen mielenkiintoisessa puheenvuorossa kehitysyhteistyön avoimuudesta ja vastuukysymyksistä.

5. Miljardin köyhyyslaboratorio

Yhdysvaltain kehitysapuvirasto USAID aikoo hyökätä köyhyyden kimppuun perustamalla köyhyyslaboratorion, jolle se antaa miljardi dollaria vuodessa. Laboratorion on tarkoitus kehittää tutkijoiden, yritysten, yliopistoväen ja järjestöjen kollektiivissa uusia keksintöjä, joilla globaali köyhyys selätetään. Kriitikoiden mukaan lehmänlannalla toimivat jääkaapit ja muut tekniset ratkaisut eivät kuitenkaan puutu köyhyyden perussyihin.