Ilmastotutkija James Hansen TED-talk-videolla.
Kuva:
TEDTalk
Blogi

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa. Vuorossa James Hansen, kuvakokoelmat maailmalta, lukeminen ilman kirjoja, biletemppu ja Maailmanpankin pdf:t.
Jukka Aronen
9.5.2014

1. Suoraa puhetta ilmastonmuutoksesta

Eturivin ilmastotutkijan James Hansenin koskettava ja henkilökohtainen puhe vuodelta 2012 ilmastonmuutoksen pysäyttämisen puolesta. Hansen ehdottaa videolla Yhdysvalloille hiiliveroa, jonka tuotot jaettaisiin suoraan kansalle.

2. Miten maailma elää?

ONE.orgin blogi linkittää viiteen hienoon kuvakokoelmaan, jotka näyttävät, miten maailman eri puolilla syödään, nukutaan, leikitään ja opiskellaan.

3. Lukemista ilman kirjoja

Oletko lukenut kirjaa kännykästä? Jos olet, et ole ainoa. Unescon tuoreen jättitutkimuksen mukaan jo sadattuhannet ihmiset muun muassa Etiopiassa, Nigeriassa ja Pakistanissa käyttävät kännykkäänsä kirjojen lukemiseen.

4. Hans Roslingin biletemppu

Joka vuosi 125 miljoonaa vastasyntynyttä tarvitsee perusrokotukset, mutta kuinka moni jää ilman? Hans Rosling antaa vastauksen videolla ja esittelee samalla biletempun, jolla asian voi selittää.

5. Maailmanpankin pdf:t

Maailman suurin kehitysrahoituslaitos satsaa suuria summia tutkimustoimintaansa, mutta lukeeko kukaan sen tuotoksia? Heikolta näyttää ainakin tuoreen tutkimuksen mukaan: kolmasosaa pdf-muodossa olevista raporteista ei ole ladattu kertaakaan.