Kuva:
Tatiana Grozetskaya
Shutterstock
Blogi

Tutkimus: 90 yritystä on aiheuttanut kaksi kolmasosaa ihmisen päästöistä

The Guardian analysoi ilmastotieteilijä Richard Heedin pian julkaistavaa tutkimusta, jonka mukaan vain 90 yksityistä yritystä on vastuussa 62 prosentista ihmiskunnan aiheuttamista hiilidioksidi- ja metaanipäästöistä sitten vuoden 1751.
Esa Salminen
21.11.2013

Tutkimusryhmä sanoo, että tänä aikana on päästetty 1450,34 gigatonnia hiilidioksidia, josta noin puolet viimeisen 25 vuoden aikana.

Seitsemää sementtiyritystä lukuun ottamatta nämä hiilidioksidihirmut ovat energia-alalla. Ne ovat öljy-yrityksiä, maakaasuyrityksiä tai hiiltä maaperästä kaivavia yrityksiä: mukana ovat Exxon, BP, Chevron, Shell ja Total, samoin kuin lukuisia valtionyhtiöitä Venäjän Gazpromista Kiinan ja Persianlahden energiajätteihin ja Norjan Statoiliin.

Aluksi otsikko tuntuu vetoavalta: nämä 90 yritystä siis oikeasti pilaavat pallon, tai ovat jo pitkälle pilanneet. Heed itse sanoo Guardianille, että yritysten pomot mahtuisivat kahteen bussiin.

Mutta pian mieleen herää kysymys: kenen vika se oikeastaan on, että fossiilisia polttoaineita poltetaan? Niiden yritysten, jotka ne resurssit maaperästä poraavat ja kaivavat — vai meidän kaikkien, jotka siitä energiasta niille maksamme ja sitä kulutamme?