Blogi

Mitä kaikkea muuta Facebook olisi saanut 19 miljardilla?

Facebook osti viime viikolla WhatsAppia tekevän firman. Hintalappu, 19 miljardia dollaria, tuntui korkealta, mutta Facebook-pomo Zuckerberg luonnehti hintaa "halvaksi".
Jukka Aronen
26.2.2014

Niille, jotka eivät tiedä: WhatsApp on pieni kännykkäsovellus, jolla ihmiset voivat lähetellä toisilleen viestejä netin kautta. Palvelun käyttäminen maksaa dollarin vuodessa.

Nyt heitetään klassinen kysymys: mitä muuta rahalla olisi saanut?

Kenenkään ei tarvitse alkaa laskeskella vaihtoehtobudjetteja, sillä yhdysvaltalainen kehitystutkija Charles Kenny on jo tehnyt sen puolestamme toissapäivänä Businessweekin nettisivuilla.

  • Samalla hinnalla pyörittäisi koko YK:ta seitsemän vuoden ajan (poislukien erityisohjelmat kuten UNICEF ja WFP sekä YK:n rauhanturvaoperaatiot).
  • Rauhanturvaoperaatiot maksavat noin kahdeksan miljardia, eli niitäkin Facebook saisi parin vuoden ajaksi. (Toisaalta jos Zuckerberg haluaisi lahjoittaa ilmastoinnin yhdysvaltalaisille sotilaille Irakissa ja Afganistanissa, rahat riittäisivät vain samaan kahden vuoden jaksoon!)
  • Rahalla voisi myös korvata vuodeksi Maailmanpankin, maailman suurimman kehitysrahoituslaitoksen, markkinahintaiset lainat.

Kennyllä on hyvä pointti: monet kalliiksi koetut kansainväliset toiminnot ovat itse asiassa halpoja, kun niitä katsoo rahoitusalan ja bisneksen näkökulmasta, ja kehityksen rahoittaminen on nappikauppaa.