Kuvassa Civic Charter -juliste
Kuva:
civiccharter.org
Blogi
Civic Charter

Civic Charter nyt myös suomeksi – allekirjoittamalla vaikutat!

Kansalaisjärjestöjen yhteisen globaalin kansalaisyhteiskunnan oikeuksien peruskirjan, Civic Charterin, on vuoden aikana allekirjoittanut lähes 300 kansalaisjärjestöä ja yli tuhat yksityishenkilöä.
Auli Starck
22.11.2017

Civic Charterin avulla voimme puolustaa meidän jokaisen oikeutta yhdistyä, kokoontua ja ilmaista kantaa. Se muistuttaa myös kansalaisyhteiskunnan oikeuksista osallistumiseen, tiedonsaantiin, rahoitukseen ja yhteistyömahdollisuuksiin.

Peruskirjan kolmassadas allekirjoittaja on suomalainen Huussi ry. Muutenkin suomalaiset järjestöt ovat hyvin edustettuina, sillä jo 26 suomalaisjärjestöä löytyy allekirjoittaneiden joukosta. Nyt Civic Charter on käännetty myös suomeksi – nimeä lukuun ottamatta.

Me sen allekirjoittaneet

  • vaadimme, että kaikki valtiot kunnioittavat, suojaavat, edistävät ja toteuttavat kansainvälisiä sopimuksia kansalaisyhteiskunnan oikeuksista, ja vetoavat vastaavasti myös yrityksiin, kansalaisjärjestöihin ja kansainvälisiin instituutioihin.
  • sitoudumme puolustamaan ja turvaamaan kansalaisten oikeudet osallistumiseen.
  • osoitamme solidaarisuutta kaikkia niitä kohtaan, joiden oikeuksia yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen nyt rikotaan.

Civic Charter löytyy myös esimerkiksi nepaliksi, arabiaksi, ranskaksi ja portugaliksi , joten sitä voi hyödyntää myös kumppaneiden kanssa.

**

Kansalaisyhteiskunnan oikeuksien puolustaminen on ajankohtaista juuri nyt. Esimerkiksi kansainvälisen CIVICUS-verkoston keräämien tietojen mukaan enää kaksi prosenttia maailman väestöstä elää maissa, joissa kansalaisyhteiskunta on vapaa toimimaan. Suomi on yksi näistä harvoista. Civic Charter on yksi työkalu, jolla tätä epäkohtaa voidaan tuoda esiin ja muistuttaa kansainvälisesti sovituista oikeuksista ja vapauksista.

Allekirjoittaminen on helppo tapa aloittaa. Olethan mukana!