Töihin kehitysmaihin.
Kuva:
IStock

Töihin kehitysmaihin

Kepalta kysytään usein, miten suomalaiset voivat päästä töihin kehitysmaihin. Alla muutamia ideoita.

Työharjoittelu

CIMO

Kansainvälisen henkilövaihdon keskuksen CIMOn kautta voi hakea harjoitteluun kansainvälisessä organisaatiossa. Paikat on tarkoitettu henkilöille, joiden opinnot ovat loppusuoralla tai jotka ovat jo suorittaneet tutkinnon. Paikkoja on ollut muun muassa YK:n erityisjärjestöissä. Harjoittelu kestää 1-6 kuukautta ja on useimmiten palkatonta.

Lisätietoja saa CIMOsta www.cimo.fi

Palkallinen työ

YK:n apulaisasiantuntijat

YK:n apulaisasiantuntijoiksi hakevilta edellytetään ylempää  korkeakoulututkintoa. Lisäksi tarvitaan erinomainen suullinen ja kirjallinen englannin kielen taito sekä toisen YK:n virallisen kielen suhteellisen sujuva hallinta. Tämän lisäksi vaatimuksiin kuuluu 1-2 vuotta koulutusta vastaavaa työkokemusta.

Lisätietoja saa ulkoministeriön verkkosivuilta.

YK:n vapaaehtoiset (UNV)

Palkallista työtä eri alojen ammattilaisille. Lisää tietoa saa osoitteesta www.unv.org.

Suomalaiset kehitysyhteistyöhankkeet

Kehitysyhteistyöhankkeisiin palkattavilta ihmisiltä edellytetään useimmiten aikaisempaa kokemusta kehitysmaissa työskentelystä.
 
Järjestöjen työpaikkoja löytyy maailma.net -sivuston työpaikat-osiosta.

Suomalaiset konsulttiyritykset ja valtion laitokset ovat mukana Suomen kehitysyhteistyöhankkeissa. Hankkeiden tiedot löytyvät ulkoministeriön sivulta Maa- ja aluekohtainen yhteistyö.

Konsulttiyritykset palkkaavat itse tarvitsemansa asiantuntijat, joten niihin kannattaa ottaa suoraan yhteyttä. Kahdenvälisten hankkeiden lisäksi suomalaiset yritykset ovat mukana kansainvälisten järjestöjen, mm. EU:n rahoittamissa hankkeissa.

Punaisen Ristin henkilöreservi

Suomen Punaisen Ristin kansainvälinen henkilöreservi välittää avustustyöntekijöitä ympäri maailmaa parista kuukaudesta pariin vuoteen kestäviin tehtäviin.

Lisää tietoa saa Punaisen Ristin Tule mukaan avustustyöntekijäksi ulkomaille -sivulta.  

Lääkärit ilman rajoja

Lääkärit ilman rajoja -järjestö rekrytoi suomalaisia kriisi- ja humanitaariseen työhön. Järjestöllä on tällä hetkellä kymmenkunta suomalaista työntekijää: lääkäreitä, sairaanhoitajia ja hallinnon ammattilaisia. Noin puolet työntekijöistä on insinöörejä, ekonomeja ja hallintohenkilökuntaa.

Lisää tietoa osoitteesta www.laakaritilmanrajoja.fi.

Lähetystyö

Suomen lähetysseura sekä muut lähetysjärjestöt lähettävät lähetys- ja kehitysyhteistyöntekijöitä eri puolille maailmaa.
 
Lisää tietoa saa Suomen lähetysseuran lähde maailmalle -sivulta.

Ulkomaiset henkilöapujärjestöt

Kehitysmaihin voi hakeutua myös ulkomaalaisten järjestöjen kautta. Esimerkiksi VSO (Voluntary Service Overseas) välittää eri alojen ammattilaisia työskentelemään lähinnä Aasian ja Afrikan maihin. Pestien pituus on yleensä pari vuotta. VSO kustantaa matkat, vakuutukset sekä kurssit ja sikäläinen työnantaja maksaa pienen palkan ja järjestää asunnon.

Lisää tietoa saa osoitteesta www.vso.org.uk.