22 helmi 2018

Matka Mahasiddhojen maailmaan


Aika:
22.2.2018 – 25.2.2018
Osoite:
Ahertajankuja 4
Paikkakunta:
Maksu:
ilmainen
Järjestäjä:
Helinä Rautavaaran museo

Helinä Rautavaaran museossa on esillä tiibetiläisen nykytaiteilijan, munkki Geshe Mönlam Wangyalin thangka-maalauksia. Niihin on kuvattu Tiibetin ja Himalajan alueella ennen buddhalaisuutta vaikuttaneen bön-perinteen mestareita ja heidän opetuksiaan. Esillä olevaan maalausten sarjaan kuuluu 80 teosta, joista vajaa puolet on nyt ensimmäistä kertaa yleisön nähtävillä. Näyttelyssä on esillä myös Helinä Rautavaaran museon kokoelmiin kuuluvaa esineistöä Himalajan alueelta.

Historiallisten mestareiden eli mahasiddhojen maailmaa esittävien teosten yksityiskohdat ja symboliikka välittävät katsojalle bön-perinteen keskeisiä opetuksia. Teossarja sisältää myös harvinaisia naismestareita kuvaavia maalauksia. Sana thangka tarkoittaa sekä ”kääröä” että ”tallennettua tietoa” ja kuvaa hyvin maalausten muotoa ja tarkoitusta.

Geshe Mönlam Wangyal on seitsemännen polven thangka-maalari. Opetusperinteen mukaiset taidot, tekniikat ja traditionaalisten värien valmistus ja käyttö siirtyvät sukupolvelta toiselle useita vuosia kestävän opiskelun aikana.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään mandala-maalauskurssi, jonka opettajina toimivat Geshe Mönlam ja hänen assistenttinsa. Kurssilla perehdytään thangka-maalaustekniikkaan, perinteisten orgaanisten ja mineraalipigmenttien käyttöön sekä opitaan tulkitsemaan kuvien symboliikkaa.

Näyttelyn toteuttamisesta vastaa työryhmä, jonka vastuullisena johtajana ja tuottajana toimii professori Anne Brunila ja kuraattorina Mika Hannula.

Lisätietoja: Ilona Niinikangas, museolehtori p. 09 816 314 33.

Helinä Rautavaaran museo

Ahertajankuja 4, Espoo

www.helinamuseo.fi

Avoinna ti 11-18, ke 11-19, to 11-18, pe 11-19, la-su 11-17.  Vapaa pääsy!