Hands on laptop
Kuva:
Tim Lawrenz
Flickr

Etäosallistumisohje

 • Ilmoittautuminen etäosallistujaksi tehdään normaalin ilmoittautumisen ohessa laittamalla ilmoittaumislomakkeeseen rasti kohtaan Osallistun sähköisesti etänä.
 • Jos sähköinen ilmoittautuminen on päättynyt ja haluat osallistua etänä, ilmoita halukkuudestasi osoitteeseen johanna.ikavalko@kepa.fi.
 • Kaikille etäosallistujiksi ilmoittautuneille lähetetään sähköpostitse tunnus ja salasana sekä linkki etäosallistumisen mahdollistavaan Adobe Connect -palveluun.
 • Alla olevat ohjeet tarkentavat palvelun käyttöä ja äänestämistä.

Kepan kevät- ja syyskokouksissa käytetään Adobe Connect -palvelua, joka mahdollistaa sähköisen etäosallistumisen kokouksiin.

Kokoukseen osallistutaan henkilökohtaisella Adobe Connect -tilillä, joka luodaan sähköpostiosoitteen perusteella siinä vaiheessa, kun sähköisen kokouksen ylläpitäjä kutsuu osallistujan kokoukseen.

Kokouksessa äänestäminen tapahtuu käyttäen palvelun äänestysominaisuutta. Suljetussa äänestyksessä tulee huomioida se, että sähköisen kokouksen ylläpitäjä pystyy näkemään kaikkien
antamat äänet. Äänestystietoja ei kuitenkaan anneta eteenpäin.

Useamman kuin yhden äänen käyttäminen äänestyksessä

Yhdellä tilillä voi järjestelmässä antaa vain yhden äänen. Useamman kuin yhden äänen käyttäminen vaatii saman määrän tilejä kuin äänioikeutta on. Useammalla tilillä kokoukseen osallistuminen vaatii sen, että jokainen tili on kirjautunut sisään eri selaimella tai koneella.

Tekninen testaaminen

Ennen kokousta vieraile sivulla: 
admin.adobeconnect.com/common/help/en/support/meeting_test.htm

Tällä hetkellä testaussivusto toimii kaikilla muilla selaimilla paitsi Google Chromella. Jos Chromesta on asennettu uusin versio, testauksen voi jättää tekemättä ja sähköisen kokouksen voi silti käynnistää.

Muilla selaimilla seuraa testisivuston ohjeita, kunnes saat seuraavanlaisen tuloksen:

Diagnostic test

Kepa ei valitettavasti pysty antamaan tietokoneen käyttötukea ongelmatilanteissa reaaliaikaisesti.

Testikokous

Ennen varsinaisen kokouksen pitämistä tulemme tarjoamaan testikokouksen missä koneiden ja yhteyden toimivuutta voi kokeilla.

Kokoukseen liittyminen

Ennen testikokousta sinun tulee olla ilmoittanut halukkuutesi osallistua kokoukseen sähköisesti laittamalla rasti asiaankuuluvaan paikkaan kokouksen ilmoittautumislomakkeessa. Sen jälkeen sinulle luodaan tunnus valmiiksi, jolla saat osallistua kokoukseen. Sinulle tulee sähköpostia Adobelta otsikolla:

Adobe Connect - Your Account Information

Tässä sähköpostissa on sinun käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Sähköpostista klikataan nappia Explore Adobe Connect ja kirjaudutaan sisään annetulla tunnuksella ja salasanalla. Tämän jälkeen järjestelmä pyytää asettamaan oman salasanan. Ensiksi annetaan sähköpostissa saatu salasana ja sitten kahteen kertaan vapaavalintainen uusi salasana. Salasanojen syöttämisen jälkeen klikataan Submit new password. Tämän jälkeen selainikkunan voi sulkea.

Ennen kokousta tulee sähköposti, jossa on linkki kokoukseen. Esimerkiksi:

To join the meeting: https://meet67558903.adobeconnect.com/r8fuam299p3

Klikkaa linkkiä. Jos kokous ei ole vielä alkanut, niin sivusto pyytää sinua odottamaan kunnes isäntä (ylläpitäjä, host) saapuu paikalle. Kokous käynnistyy automaattisesti kun näin tapahtuu.

Kokous aukeaa:

Kokous aukeaa

Ikkunan osat: Vasen iso ikkuna on ylläpitäjän jakamat tiedostot, esimerkiksi presentaatiot. Oikeassa yläkulmassa näkyy videokuva, jos ylläpitäjän kamera on päällä. Oikeassa reunassa keskellä näkyy lista osallistuvista henkilöistä ja oikeassa alakulmassa näkvät pikaviestit.

Yläpalkissa on kaksi tärkeää nappulaa. Ensimmäisenä on kaiuttimen kuva, jonka pitää olla vihreä, jotta pystyy puhumaan. Toinen on pieni ihminen käsi pystyssä. Tällä nappulalla pyydetään puheenvuoro. Kokouksen ylläpitäjä välittää tiedon puheenvuoropyynnöstä puheenjohtajalle, joka sitten sopivan ajan tullen myöntää puheenvuoron.

Ensimmäisenä testataan ääniasetukset. Se onnistuu helpoiten klikkaamalla vasemmasta yläkulmasta Meeting-nappulaa ja valitsemalla aukeavasta valikosta Audio Setup Wizard. Suorita testi Wizardin ohjeita noudattaen siinä tilassa, jossa aiot osallistua kokoukseen. Testin aikana Wizard pyytää lupaa käyttää koneesi mikrofonia:

Audio setup

Klikataan Allow. Testin jälkeen klikataan vielä yläpalkin kaiutin- ja mikrofonikuvakkeita, jotta ne aktivoituvat:

Kuvakkeet

Nyt olet valmis osallistumaan kokoukseen sähköisesti!

Äänestäminen kokouksessa

Kun ylläpitäjä käynnistää äänestyksen, aukeaa näkyviin uusi ikkuna:

  etaohje-aanestys

  Kun olet valinnut haluamasi vaihtoehdon, äänesi on rekisteröitynyt. Vaihtoehtoa voi kuitenkin muuttaa siihen asti, kunnes ylläpitäjä sulkee äänestyksen.

  Muistilista

  1. Sammuta kaikki ylimääräiset ohjelmat tietokoneeltasi
  2. Kytke mikrofoni ja kamera USB-liittimeen mielellään jo ennen tietokoneen käynnistämistä (jos ne eivät ole kiinteästi osa laitetta kuten esim. läppärissä)
  3. Tarkista, että selaimessasi on uusin Flash Player -laajennus.
  4. Jos mahdollista, kytke tietokone mielummin verkkopiuhaan, kuin langattomaan verkkoon.
  5. Kirjaudu Adobe Connectiin saamasi linkin kautta hyvissä ajoin ennen istunnon alkua.
  6. Testaa, että äänet verkkoluokasta kuuluvat sinulle päin. 
  7. Osallistu aktiivisesti ja noudata istunnon vetäjän antamia ohjeita.
  8. Älä hätäile, jos kaikki ei pelaa heti. Aloita tarvittaessa uudelleen alusta.

  Yhteenveto teknisistä vaatimuksista

  Adobe Connect -palvelua voi käyttää Windowsissa, Macilla tai Linuxissa.

  Windows

  • Windows 10, 8.1 (32-bit/64-bit), 8.0 (32-bit/64-bit), Windows 7 (32-bit/64-bit)
  • Internet Explorer 8 tai uudempi, Windows Edge, Mozilla Firefox, ja Google Chrome
  • Adobe Flash Playerin uusin versio

  Mac OS

  • Mac OS X 10.10 ti uudempi
  • Mozilla Firefox, Apple Safari, Google Chrome
  • Adobe Flash Playerin uusin versio

  Ubuntu

  • Ubuntu 14.04 tai uudempi
  • Mozilla Firefox
  • Adobe Flash Playerin uusin versio