Uutiset

Jaa:

|

19.3.2012 | 15.47

Libyan nuorten toiveissa tavallinen elämä

Vuosi vallankumouksen jälkeen politiikka väsyttää tripolilaisia opiskelijoita.

Rebecca Murray

Lisää kommentti »

Libyan hallitus on luvannut yliopisto-opiskelijoille 45 euron kuukausirahan, mutta toistaiseksi kukaan ei tiedä milloin ja miten se maksetaan. Kuva: Rebecca Murray/IPS.

IPS -- Joukko nuoria miehiä ja naisia kuluttaa aikaa Tripolin yliopiston kampuksen parkkipaikalla loppukokeiden alkamista odotellessaan.

Moni asia 120 000 opiskelijan elämässä on muuttunut vuoden mittaan. Vihreä kirja ei enää kuulu opetussuunnitelmaan, luokassa kannustetaan keskustelemaan, eikä Muammar Gaddafin vakoojia tarvitse pelätä.

Vallankumoustaisteluihin osallistuneet opiskelijat partioivat nyt vapaaehtoisina turvamiehinä yliopiston rajoilla — opintojen kustannuksella, sanovat jotkut.

Keskeneräinen rakennuskompleksi, josta piti tulla uusi kampus, varjostaa murjottuja luokkahuoneita. Aiemmin niissä majailivat Gaddafin sotilaat.

Kampuksen rakennustyöt seisovat. Opiskelijayhdistyksen mukaan rakentajat unohtivat vetää putkistot ennen perustusten valamista.

"Kilpikonnan vauhtia"

Rähjäisestä ympäristöstä huolimatta opiskelijat — joista moni on pukeutunut muodikkaisiin tiukkoihin farkkuihin — suhtautuvat luottavaisesti tulevaisuuteen.

Opiskelijayhdistyksen puheenjohtaja Mohammed Al Harby, 27, istuu ystävineen talous- ja yhteiskuntatieteiden tiedekunnan dekaanin toimiston sohvalla.

"Haluamme luoda yhteyksiä opiskelijoiden ja hallinnon välille", Al Harby sanoo.

"Kaikki etenee liian hitaasti. Ihmiset vertaavat hallitusta kilpikonnaan. Lupauksia on annettu, joitain niistä on täytetty, toisia ei", hän valittaa.

Puhti on vähissä opiskelijoillakin, Al Harby myöntää.

"Rehellisesti sanottuna ikäisemme ihmiset ovat todella väsyneitä. Heillä ei ole enää energiaa toimia yhdistyksissä tai puolueissa. He ovat saaneet kyllikseen odottamisesta ja haluavat vain hyvän palkan ja elämän."

Al Harby iloitsee hallituksen lupauksesta maksaa kaikille opiskelijoille 45 euron kuukausistipendi.

Naisten asema mietityttää

Opiskelijat kaipaavat lisää tietoa kesäkuun vaaleista, kuten säännöistä, rekisteröinnistä, puolueista ja riippumattomista ehdokkaista sekä keskusteluista.

Vaalien voittajat muodostavat perustuslakia laativan komitean.

Lujeena, 19, ja Rula, 22, kuuluvat niihin harvoihin kampuksen naisiin, jotka eivät pukeudu hijab-kaapuun. He eivät kuitenkaan vastusta islamin sharia-lain sisällyttämistä perustuslakiin.

"Mutta jos islamin nimessä aletaan kieltää asioita, se on pelottavaa. Siis jos naiset eivät saa ajaa autoa, jos he vievät meidän vapautemme ja pakottavat käyttämään hijabia", Lujeena sanoo. Hänen mukaansa islamistiset ryhmät ovat aktiivisia niin kampuksella kuin muuallakin.

Englantia opiskelevat nuoret naiset, Haja Saber ja Rowaida Mokhtar, kannattavat järkkymättömästi perinteistä naiskäsitystä.

"Meillä on korkeat tavoitteet naisina, ja voimme tehdä joitain samoja töitä kuin miehetkin, mutta valta on miesten", Saber sanoo.

Maatieto

Libya

Lue lisää maantiedosta, väestöstä, taloudesta ja kehitysyhteistyöstä.

Klikkaa karttaa suuremmaksi kuvan oikeasta yläkulmasta.

Lisää uutisia aiheesta "Ihmisoikeudet"

24.8.2015
Finnwatchin tutkijalle lisäsyytteitä Thaimaassa
Järjestöjen mukaan oikeustoimilla halutaan haitata ihmisoikeuksien puolesta tehtävää työtä.
, , ,
3.8.2015 | Tiedotteet
Uudet Post 2015 -kehitystavoitteet syntyivät, kansallinen toteutus ratkaisee onnistumisen
YK:n päämajassa New Yorkissa saatiin 20.-31. heinäkuuta päätökseen yli kaksi vuotta kestäneet neuvottelut koko maailmaa koskevista uusista kehitystavoitteista. Neuvottelut venyivät kaksi vuorokautta yliajalle, mutta lopulta kokouksessa saatiin aikaan loppuasiakirja, jonka valtioiden päämiehet voivat hyväksyä YK:n yleiskokouksessa 25.-27. syyskuuta. Muun muassa paavi Franciscus on jo ilmoittanut osallistumisestaan yleiskokoukseen.
, ,
23.6.2015 | Tausta-artikkelit
Tansanian valtio haluaa kiristää kansalaisten kontrollia
Tansaniassa keskustellaan vilkkaasti neljästä laista, jotka kaventaisivat sekä kansalaisyhteiskunnan että median toimintatilaa. Ne myös antaisivat valtiolle mahdollisuuden kontrolloida mistä ja millä keinoin julkista keskustelua käydään ja kuka keskusteluun osallistuu.
, , , , ,
24.8.2015
Finnwatchin tutkijalle lisäsyytteitä Thaimaassa
Järjestöjen mukaan oikeustoimilla halutaan haitata ihmisoikeuksien puolesta tehtävää työtä.
, , ,
10.9.2013
Unesco: Lukutaitotavoitetta ei saavuteta vuoteen 2015 mennessä
YK:n vuosituhattavoitteiden määräajan umpeutuessa maailmassa arvioidaan olevan vielä noin 750 miljoonaa lukutaidotonta aikuista. Heistä kaksi kolmannesta on naisia.
,
10.6.2015
Soini huolestui tasa-arvosta ja ilmastonmuutoksesta
EU:n ulkoministerikokouksessa eilen puhui ulkoministeri Timo Soini, josta ministerinsalkku on kuorinut esiin feministin. Soini oli erityisen huolissaan luonnon monimuotoisuuden säilymisestä tuleville sukupolville. 8 kommenttia
, , , ,

Kommentit

Säännöt

Kirjoita uusi kommentti

CAPTCHA
CAPTCHAn avulla pyritään estämään automatisoidut roskapostikommentit. If you cannot read Finnish, please send your comments to: comments@kepa.fi.
Kirjoita vastaus alla olevaan kenttään.