Uutiset

Jaa:

|

15.3.2012 | 17.45

Maailman rikkaimpaan prosenttiin pääsee 2 805 euron palkalla

Suomalaisten keskiansio on ylitse "superrikkauden" rajan, kun asiaa tarkastellaan globaalisti. Ekonomisti Charles Kennyn mukaan oikea tulonjaon ongelma ei rajoitu Wall Streetille vaan on maailmanlaajuinen.

Esa Salminen

11 kommenttia »

Myös Wall Streetin protesteja valvovat poliisit pääsevät jo aloituspalkallaan kansainvälisesti rikkaimman prosentin joukkoon. Kuva: Glynnis Jones/Shutterstock.

Occupy Wall Street -kansanliike on kiinnittänyt huomiota halinnasta karanneisiin tuloeroihin ja erityisesti väestön rikkaimpaan prosenttiin Yhdysvalloissa. Ekonomisti Charles Kennyn mukaan suuri osa "99 prosentin liikkeen" jäsenistä kuuluu kuitenkin itse rikkaimpaan prosenttiin.

"Nämä lähinnä keskiluokkaiset valittajat ovat uskomattoman hemmoteltu joukkio kansainvälisesti katsottuna", Kenny kirjoittaa Foreign Policy -lehden blogissaan. "Se on hyvä uutinen, koska meidän täytyy verottaa heitä enemmän, jos aiomme koskaan ratkaista maailman oikean epätasa-arvo-ongelman: noin 900 miljoonaa ihmistä elää alle 1,25 dollarilla päivässä."

Kenny siteeraa Maailmanpankin ekonomistia Branko Milanovicia, joka vuonna 2010 julkaistussa kirjassaan laski, että maailman rikkaimpaan prosenttiin pääsee Yhdysvalloissa noin 34 000 dollarin vuosituloilla.

Suhteutettuna Suomeen se tarkoittaisi noin 2 805 euron kuukausituloja, laskettuna vuoden 2009 ostovoimakorjatuissa euroissa. Samana vuonna ostovoimakorjattu keskiansio Suomessa oli noin 3 000 euroa — naisten 2 693 ja miesten 3 320.

Jos oletetaan esimerkin vuoksi, että rikkaimman prosentin raja on pysynyt suurin piirtein samana, niin tuoreimman Elinkeinoelämän keskusliiton palkkatilaston mukaan vaikkapa terveyspalvelualan keskimääräisellä kuukausiansiolla (2 967 euroa) on melko kirkkaasti maailman rikkaimmassa prosentissa, mutta hotelli- ja ravintola-alan työntekijä jää keskimääräisellä 2 017 euron tulollaan jo melko kauas maailman rikkaimmista ihmisistä. Myöskään alan esimiehet eivät aivan yllä superrikkaiksi 2 619 keskimääräisillä ansioillaan.

"Pitää verottaa keskiluokkaa köyhimpien hyväksi"

Samaan tapaan kuin rikkaiden maiden rikkaat eivät kriitikoiden mukaan ole "ansainneet" omaisuuttaan, ei myöskään maailman rikkain prosentti Kennyn mielestä ole. Hän siteeraa nobelisti-taloustieteilijä Herbert Simonia, jonka arvion mukaan yksilön tuloista noin 90 prosenttia selittyy sillä, että hän asuu länsimaisessa hyvin toimivassa taloudessa.

Toki rikkaiden maiden rikkaat ovat aivan poskettoman rikkaita myös kansainvälisessä vertailussa, Kenny myöntää, ja se on myös aito ongelma. IMF:n tutkimusten mukaan korkeiden tuloerojen mailla on paljon muita suurempi riski ajautua rahoitusmarkkinakriiseihin ja huonommat eväät ylläpitää talouskasvua. Suomessakin tuloerot kasvoivat viime vuonna lähinnä myyntivoittojen ja osinkotulojen lisääntymisen seurauksena, kertoo Tilastokeskus.

Vain ökyrikkaiden kasvava verottaminen ei kuitenkaan Kennyn mukaan riitä tasaamaan globaalia epätasa-arvoa. Eikä hänestä tunnu tärkeimmältä prioriteetilta verottaa Pohjoisen poskettoman rikkaita, jotta voidaan auttaa Pohjoisen keskiluokkaa, joka on "vain" hyvin rikas.

"Nyt ei ole kyse siitä, että pitäisi verottaa ylintä prosenttia keskimmäisen 60 prosentin hyödyksi, vaan siitä, että pitäisi verottaa keskimmäistä 60 prosenttia, jotta voidaan auttaa alinta 20 prosenttia", Kenny kirjoittaa. "Ja siitä, että rikkailla ja köyhillä maailmanlaajuisesti on pääsy perusterveydenhuoltoon ja koulutukseen, joilla on hyvin todennetut vaikutukset tulotasoon ja tuottavuuteen. Se hyödyttäisi myös länsimaiden keskiluokkaa. Jos yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset haluavat nostaa itsensä taantumasta viennillä, tarvitaan rikkaita kuluttajia muualla."

 

Asiasanat

,

Lisää uutisia aiheesta "Talous"

20.10.2016
Järjestö hoiti riistetyille jättikorvaukset ja pistää pakkotyölle kampoihin Thaimaassa
Siirtotyöläiset kohtaavat Thaimaassa monenlaisia ongelmia. He tulevat maahan usein epävirallisia reittejä eikä heillä ole tietoa oikeuksistaan työntekijöinä. MRWN-järjestö taistelee siirtoyöntekijöiden työolojen parantamiseksi.
, , , ,
3.10.2016 | Vieraskolumnit
Yhdysvallat hylkää vapaakaupan
Molemmat presidenttiehdokkaat ovat sanoutuneet irti vapaasta kaupasta. Miksi ja mitä se tulee tarkoittamaan maailmantaloudelle?
, , ,
28.9.2016
Ha-Joon Chang: Veroparatiisien sulkeminen olisi parasta kehitysapua
Taloudessa on monia vaikeita asioita, sanoo palkittu taloustieteilijä. Veronkierron lopettaminen ei ole yksi niistä. Se hoituisi yhdessä yössä. 2 kommenttia
,
20.10.2016
Järjestö hoiti riistetyille jättikorvaukset ja pistää pakkotyölle kampoihin Thaimaassa
Siirtotyöläiset kohtaavat Thaimaassa monenlaisia ongelmia. He tulevat maahan usein epävirallisia reittejä eikä heillä ole tietoa oikeuksistaan työntekijöinä. MRWN-järjestö taistelee siirtoyöntekijöiden työolojen parantamiseksi.
, , , ,
28.9.2016
Ha-Joon Chang: Veroparatiisien sulkeminen olisi parasta kehitysapua
Taloudessa on monia vaikeita asioita, sanoo palkittu taloustieteilijä. Veronkierron lopettaminen ei ole yksi niistä. Se hoituisi yhdessä yössä. 2 kommenttia
,
31.5.2012 | Tausta-artikkelit
Kahvi ja kehitys: Sertifiointijärjestelmiä vaivaa messiaskompleksi
Kuluttaja voi olla ulalla yrittäessään selvittää, mitä erilaiset kahvisertifikaatit takaavat. Kaikkialla on tarjolla onnellisia viljelijäperheitä ja vehreää luontoa, mutta silti moni viljelijä uurastaa köyhyysrajalla. Sarjassa tutustutaan kahviin, kupista pellolle. 1 kommentti
, , ,

Kommentit

Ilmeisen tarkoituksenhakuinen artikkeli, jolla haetaan perusteita ettei ole oikein käytännössä mahdollista muuttaa mitään. Keskiluokka on valinnut tietoisesti osansa ja kärsii nyt ottamansa velkataakan alla.
Pari huomiota.
"Nyt ei ole kyse siitä, että pitäisi verottaa ylintä prosenttia keskimmäisen 60 prosentin hyödyksi, vaan siitä, että pitäisi verottaa keskimmäistä 60 prosenttia, jotta voidaan auttaa alinta 20 prosenttia".
Mihin hittoon tämä väite perustuu?
Olen kyllä ymmärtänyt tavoitteena olevan sen huippu 'sika-ryhmän' rankalle verolle saamisen olevan juuri tuon alimman oloedellytysten parantaminen, ryhmän joka on niin reppana ja heikko, ettei osaa tai kykene edes ajamaan omaa asiaansa.

Ja mikä hiton oikeus on USA ja Euroopalla edellyttää kulutusvoiman kasvun toteutuvan muualla meidän eduksi sen sijaan ett' me alkaisimme ostamaan muualla tuotettuja tuotteita reaalihintaan emmekä riistäisi sieltä vain raaka-aineita ja orjatyövoimaa.
"Jos yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset haluavat nostaa itsensä taantumasta viennillä, tarvitaan rikkaita kuluttajia muualla."

Kaksi kysymystä:
1) Onko kysymys netto- vai bruttopalkasta? Ei kai ole mitenkään oikeudenmukaista verrata suomalaisen bruttopalkkaa jonkun muun maan bruttopalkkaan, kun Suomessa veroaste on niin korkea? Voisi siis olettaa, että kyse pitäisi olla nettopalkasta.
2) Eikös kyse ole kuitenkin henkeä kohden lasketusta tulosta? Se tarkoittaa sitä, että 5-henkisen perheen (netto)tulojen pitäisi olla 14 025 euroa, jotta pääsisi tuohon prosenttiin. Ei taida kovin moni lapsiperhe yltää?

Hei Anonyymi,

Kysmys on tosiaan henkilökohtaisesta ansiosta ja bruttopalkasta. Omassa tekstissään Kenny viittaa myös tutkimukseen, jossa oli tutkittu 12 Euroopan maan (ml. Suomen) ja Yhdysvaltojen osalta, että keskiluokka jää keskimäärin voitolle kun lasketaan maksetut verot ja yhteiskunnan tarjoamat palvelut.

Yst terveisin,

Esa Salminen

Mutta edelleenkin siis pitää laskea perheen tulot yhteen ja jakaa perheenjäsenten lukumäärällä? Vai onko tarkoitus huijata niin, että 5-henkisessä perheessä on kaksi rikasta aikuista ja kolme rutiköyhää lasta (jolloin tietysti voi päätellä, että kun ne kaksi rikasta elättävät ne kolme rutiköyhää, niin eivät enää olekaan niin rikkaita...). Harva suomalainen 5-henkinen perhe pääsee 14 025 euron tuloihin edes vaikka laskettaisiin bruttotuloja.

Kuten hyvin ymmärrätkin, kyseessä on henkilökohtainen ansio. Jos samaa rahaa jakaa useamman henkilön kesken, niin silloin ei tietenkään enää kuulu "maailman rikkaisiin".

Mikään maaginen raja tämä ei toki ole, vaan Kenny haluaa muistuttaa meitä kaikkia siitä, että länsimainen keskiluokkainen on kuitenkin aika etuoikeutetussa asemassa maailman köyhiin nähden.

Kyllä niilläkin taitaa olla elätettäviä, ketkä elää dollarilla päivässä. Ja vaikka ei oliskaan, niin tajuat varmaan että on siinä nyt eroa, tienaako päivässä euron vai sata euroa?

Psst.. Branko Milanovic puhuu kirjassaan 34 000 dollarin bruttoansiosta. Ei nettoansiosta.

Kiinnostaisi kyllä tietää, minkä verran se maailman rikkain promille omistaa tästä rikkaudesta. Kysehän ei voi olla vain tuloista, vaan myös omaisuuden (mahdollisesti perityn) osuudesta.

Maailman rikkaimpaan prosenttiin pääsee 798 000 dollarin omaisuudella (lähde: Credit Suisse, Global Wealth Report 2014). Ihan pienillä tuloilla ei taida onnistua...

Artikkelissa on oletuksena on, että maailman varallisuus on vakio. Tässä mallissa talouskasvua ei olisi, vaan yhden ihmisen dollari on toiselta ihmiseltä pois (ns. nollasummapeli). Tosiasiassa globaali keskiansio per henkilö on 30 vuodessa kolminkertaistunut ja samaan aikaan äärimmäisten köyhien määrä (alle 1,25 USD) on tippunut alle kolmannekseen entisestä.

Se on totta että tuloerot kasvavat räjähdysmäisesti. Mietin onko asiassa huomioitu kylliksi kuitenkaan sitä, että esim. intiassa yhdellä eurolla saat aivan eritavalla asioita, kuin suomessa. Että jossain se 1.25 USD:tä päivässä vastaakin samaa kun itselläni olisi 125 USD:tä

Säännöt

Kirjoita uusi kommentti

CAPTCHA
CAPTCHAn avulla pyritään estämään automatisoidut roskapostikommentit. If you cannot read Finnish, please send your comments to: comments@kepa.fi.
Kirjoita vastaus alla olevaan kenttään.